Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 52 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 53 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 54 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 55 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 56 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 57 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/d/a/6/globalsurfski.com/httpd.www/wp-content/themes/gonzo/single.php on line 58
Surfskis & Gear bourbon orca

Published on March 22nd, 2011 | by Peter Ekström

10

Bourbon Orca by Point65

Bourbon Orca

Bourbon Orca by Point 65

Bourbon Orcas orginella design är ett resultat av många idéer. Jag, Magnus de Brito, vill här förklara varför den ser ut som den gör.

Då surfskipaddling är något jag brinner för samtidigt som jag jobbar med design och produktutveckling, var det svårt för mig att låta bli att fundera på hur jag skulle göra en surfski. Fram tills att första prototypen blev färdig paddlade jag en Epic V10, en fantaskisk surfski. Mina hydroanalyser av bl.a. min Epic V10 visade att det var svårt att göra en snabbare kajak än de som skördar de stora priserna. Så om jag inte kan göra en snabbare kajak så var mitt mål att ta fram en kajak som är lika snabb i vattnet som de snabbaste och dessutom hjälpte mig att prestera utöver det normala.

Så vad kan man göra för att öka hastigheten? Jag identifierade två komponenter som skulle kunna hjälpa till att göra en bättre/snabbare kajak. Minskat motstånd genom vågor och ökad framdrivningseffekt.

Fören

Först ville jag att den skulle gå snabbt genom vågor, då surfskipaddling inte utförs på något idealt plattvatten. Det som tydligast syns i denna eftersträvan är den bakåtsträvande fören. Klart inspirerad av ett fraktskepp som heter Bourbon Orca, som en tribut fick även surfskin det namnet, gav jag kajaken denna för kallad X-bow. Även moderna F18-katamaraner har bidragit med inspiration.

Bild: Inspiration och resultat .

Varför?

Jo, genom att ge kajaken maximal volym i fören, så långt ner som möjligt, kunde jag få den att reagera snabbare på vågorna. Om man paddlar in i en våg med Bourbon Orca så att fören precis går under ytan, se bild, så har man 10 kg mer lyftkraft än en Epic V10.

 

Bild: Bourbon Orca möter en våg.

Detta gör att fören följer vågornas rörelser bättre till skillnad mot en traditionell kajak, där fören dyker in i vågen med ganska liten volym initialt. Först efter en liten stund byggs volymen upp och får därmed en lyftkraft i otakt med vågen. Detta leder till energiförluster. Se Youtube-klippet där man tydligt ser Bourbon Orcas överlägsenhet mot det konventionella.

Den lägre volymen högre upp på fören gör att kajaken inte lyfts onödigt mycket utan skär igenom vågtopparna och därmed går den kortaste vägen.

Aktern

Aktern har liten volym så att kajken inte lyfts för tidigt i medsurf och därmed känns kortare i krabb sjö. Volymen växer snabbt tills kajaken blir som bredast endast 240 cm från aktern. Detta för att ge lyft i surf.

Att få en kajak att gå snabbt behövs som sagt två komponenter. Minskat motstånd, enligt ovan, samt ökad effekt. Hur kan man öka effekten på en kajak? Jo, genom att se till att paddlaren presterar bättre. Jag identifierade fem områden där jag tyckte att fanns förbättringspotential.

Stabilitet

Det första var ökad stabilitet utan ökat motstånd i vattnet. Ökad stabilitet ger en säkrare gång och därmed högre antal paddeltag med fullt drag. Jag har lyckats att göra Bourbon Orca över 25 % stabilare än min V10:a utan att motståndet ökade med mindre än en tusendel. (I höstas testade en 25-30 årig kille Bourbon Orca. Han hade aldrig paddlat förut. Det var skymning och det blåste ca 6 m/s. Ändå lyckades han paddla flera hundra meter utan att falla i. Väl tillbaka till bryggan bad jag honom att göra en re-entry. Även den satte han klockrent. Snacka om en kille som blev såld på surfski.) Många tror att man uppnår stabilitet endast genom att ge kajaken en platt botten. Med Bourbon Orca har jag bevisat motsatsen genom att ge henne ett tvärsnitt som är helt cirkelformad. Detta ger en bra balans mellan mindre initialstabilitet, för minstad påverkan av småvågor och stor slutstabilitet, som räddning när det håller på att gå över styr. Dessutom blir den våta ytan minimal med minimalt friktionsmotstånd till följd.

Bild: Cirkulärt tvärsnitt hela vägen från för till akter.

Sittbrunn

Den andra området är en sittbrunn som ger kontakt med kajaken samtidigt som den låter benen och höfter jobba som på en K1:a. Dessutom ger den ryggen ett bekvämt lågt stöd att balansera kajaken säkert i surf. Formen är svårt att förklara utan beskrivs bäst vid en provsittning. Sittbrunnen är även väl utprovad för snabb och säker re-entry. Här kan dock nämnas att jag lade in en recess mitt i sittbrunnen för att underlätta i och urstigning från brygga. Detta urtag fungerar också som ett ställe att förvara en vätskepåse. Dessutom finns en dränering från sitsen så att man sitter torrt och slipper att kippa i ett par deciliter vatten.

Bild: En tidig prototyp visar fotisättning/vätskeförvaring.

Bild: Bärhandtag / låsbygel på en senare kajak.

Dränering

Att få ut vattnet snabbt och effektivt är också något som jag har funderat på. Det finns två system som jag har sneglat på. Den ena är Andersen Bailer och den andra är Bullet Scuppers.

Bild: Inpiration och resultat aplicerat på XP18 Spyder.

Anderson Bailer är ju justerbart och effektivt men ger mycket motstånd. Vid infällt läge är dock motståndet minimalt men att hålla på att justera bailern hela tiden tar uppmärsamhet från paddlingen, vilket inte är optimalt.

Bullet Scupper, som Red7 har, är inte justerbar men effektiv samtidigt som motståndet är minierat. Den torpedformade upphöjningen bakom utloppet gör strömingen mer laminär vilket ökar effektivteten samtidigt som motståndet blir litet.

Bild: Flödesanalys av en Bullet Scupper som visar flödet och tryck.

Vad man kan se på flödesanalysen ovan är att dräneringen är som mest effektiv i mitten. Vid sidorna blir det lite turbulens. Min ”deBrito Bailer” har tagit den effektiva mittsektionen och extruderat ut denna ett par centimeter. Detta gör den mycket mer effektiv samtidigt som motståndet förblir minimerat. Till detta sitter det en plugg på sittbrunnsidan så att vatten kan stängas ute vid behov.

Paddelisättning

Som fjärde förbättring har jag försökt möjliggöra en tightare paddelisättning som möjliggör mer kraft i paddlingen. Genom urtag i sidorna har jag lyckat få den 4 cm smalare än Epic V10.

 

Bild: Bourbon Orca med dess tighta paddelisättning och unika pedalsystem.

Pedalställ

Förbättring nummer fem är ett pedalställ som låter paddlaren ta stöd med hela foten. Det blev ett helt nytt sätt att styra kajaken. Dessutom är den mindre känslig för fotstorlekar.

Leash med utlösning

Dessutom har jag med hjälp av Paul Rosenquist lagt till en detalj för ökad säkerhet. Genom att fästa ena ändan av en lina i fören och andra i en utlösningsmekanism framför pedalstället och dessutom leashen i den sistnämnda ändan, åstadkommer man en säkerhet om kajaken rycks med i en våg. Vid ett kraftigt ryck, släpper fästet framför pedalstället och kajaken lägger sig längs med strömmen genom att linan är fäst i fören. Dessutom underlättar det vid en bogsering då det redan finns en tamp fäst i fören.

Bild: Lina fäst i fören och i en utlösningsanordning framför pedalställ på urprototypen, XP21

 

Bild: Lina utlöst

Så vad blev resultatet?

Från att tidigare ha kapsejsat stup i kvarten och se mina kollegor försvinna, kan jag nu, med Bourbon Orca, haka på de bättre surfskipaddlarna.

Magnus de Brito, deBrito deSign

Stockholm 22 mars 2011

För mer information, kontakta Magnus de Brito på tel: 0708- 78 24 03 eller via e-post: info@debrito.se, alternativt kontakta din lokala Point65 återförsäljare

 

Tags: , ,


About the Author10 Responses to Bourbon Orca by Point65

 1. Erhard Katzer says:

  Hi Peter!

  I’m really interrested in the Burbon Orca article, but I’m not swede. Is there a chance to get the article in English?
  Would be absolutely great. Global surfski is a absolutely great page. Good job!

  Best wishes
  Erhard

 2. Pingback: Surfski Nyheter | Prylkoll med Olofsson

 3. Cedric says:

  Hi there,
  To be absolutely complete, can you translate it in French???
  Ok I’ll do it with the English version.
  Thanks for your job
  Cedric

 4. Joe C says:

  Bring the Bourbon Orca to the US – that boat looks awesome!

 5. Pauli says:

  Had the privilege to take the BO out this weekend. It was warm…7 to 8 degrees, and the water..well, its just about liquid. So, no more excuses.

  I got the first one that rolled of the assembly line..so sure, its not 100% A ok yet. But its good enough to give an impression of what’s she’s capable of.

  Paddling this time of the year is mostly just to get your rythm and feeling back. Skiing on snow, and a bit of paddle and or row erging is good, but when back in the wet seat…you notice its a different game. So, ambitions are rather low, just sit, take it easy and grind. But once you get you bum down in BO you notice a couple of things.

  Hey, where is that initian little wobble…? I’m just thinking of paddle technique that I have been working on the erg on. I’m rotating my hips, (thats new), I’m not hitting the deck, and best of all, I’m not sitting in a puddle of water!The little drain in the bottom of the seat is GENIOUS! Sure, the seat fills with a bit of water when you throw here in..but after a few strokes, its al gone! And if you get flushed, it will all drain out again.

  So, conservative paddling is on the menu. After each 15minutes I’m allt tensioned up and need to putt the paddle down..why? I can pull hours on end on the erg? But slowly its loosening up and just sitting and grinding becomes more comfortable. The positions is so good! Can really work on that tight catch, and try to pull with my stumach with rotation. Thats all pretty new for me, and its tyring as heck. After 10km I meet on ferry steaming by in the oposite direction…I’m on my way back and allready late for a birthday party…Screw it, I turn around, totally psych the captain out by giving him the impression I want to T bone him, and jump right on the wake behind here. The rudder on this proto is still not done yet. The cables stretch, the pedals have to little action, and basically the whole system does not work proparly.(its allready solved for production tho). I give it some proper stick, really working with strong rotation and tight catches, press the rudder a bit to the right, and voila..18,9km/h. Wauw, this baby picked that up really easy. I’m on the first wake. Meaning..no paddling necceseray. Great way to see how she surfs, and reacts. Leaning backward, get the nose up a bit, slowing down getting higher up on the wave, nose in the air, a few strokes gliding down again… Aah the stability is just giving so much confidence… no life jacket, no phone, freezing water, I’m stupid, I should be hugging the shore just taking it east..now I’m entertaining the tourists again and freaking the captains out just like its midsummer. The view from the cockpit is great. The seeming endless nose, and the cool curves in the upper deck. The flarings on the hull also actually work. It is a very silent and dry ride against the windchop. Water seems just to open up infront of you to let this mean machine glide by. Its all very very very smooth. The only point where I am not 100% confident that this ski is perfect, is perhaps its flatwater maximum cruising speed. Sure, the water is cold (slower) and I paddle like crap in spring, and there is a lot of current right now so you never know what is going on. But I guess its that rock solid stability that just gives a little bad concious that, this boat can’t be as fast as the faster ski out there. Having said that, I was cruising at 12,5km average the last 6km home. But, yeah, there are some currents…In any way, the added stability, the bump catchting capability, the responsiveness to the steering, bad ass looks, are far more important on the open water than the absolute efficiency of the hull in the flat. I rather not be fastest on the flat with this ski, knowing that, out there, where we want to paddle, this machine is perfect. Its that nice to paddle her.

  Rumour goes that Point allready reached max capacity for this year and that they have all been booked up by dealers around the world. Good news for Point. Bad news for us. Hope many of you get a chance to gice this new kid on the block a test run.

  Have fun. Paul

 6. Pauli says:

  By the way Joe, Look out for a BO in San Francisco in August 🙂

 7. Kalle says:

  Ser riktigt intressant ut. En parantes bara;
  Bourbon Orca är ingen fraktbåt utan en AHTS (Anchor handling tug supply) och designen kommer från Ulstein och heter mycket riktigt X-bow. Det har gjorts skisser även på fraktfartyg, men vad jag vet har ingen byggts än.

 8. Brandt says:

  Pauli
  Thanks for your feedback. What level are you paddling at and what do you usually paddle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑